V času poletnih počitnic in tudi na splošno je bilo povsod veliko govora o turističnih vavčerjih, kdo jih je že vnovčil, kdaj, kje, kako … Tako smo se odločili, da pripravimo spletno raziskavo med našimi navideznimi kupci, kakšno je bilo njihovo zadovoljstvo s storitvami pri koriščenju turističnega vavčerja. Sodelovanje je potekalo tudi na Facebook profilu Temidie.  V mesecu dni (od 16. 7. do 18. 8. 2020) je na vprašalnik odgovorilo 110 sodelujočih.

 

Turistični vavčerji večinoma koriščeni v hotelih

Polovica sodelujočih je turistični vavčer že koristila, nekateri delno ali v celoti, in sicer večinoma v hotelih. Sledijo apartmaji, v vseh ostalih tipih nastanitev pa so bili koriščeni v bistveno manjši meri. 

 

 

Zadovoljstvo najvišje pri odnosu zaposlenih, najnižje pri dodatni ponudbi

Na splošno je bilo 95 % z izkušnjo (zelo) zadovoljnih: “prijetna izkušnja v termah”, “vse je bilo OK”. Najbolj jih je prepričal odnos zaposlenih, saj jih je najvišjo oceno 5 podalo 64 %. Sledi zadovoljstvo s postopkom rezervacije, nastanitvijo in prehrano. Najmanj pa so bili zadovoljni s ceno in dodatno ponudbo izbrane nastanitve.

 

Enostaven postopek uveljavljanja pri ponudniku

Postopek uveljavljanja turističnega vavčerja pri ponudniku je bil večinoma enostaven, izkušnje dobre: “zaposlena je vso dokumentacijo pripravila pred našim prihodom, tako da ni bilo nobenega čakanja, vavčerje smo samo podpisali”. So se pa (sicer redkeje) pojavili zapleti, kot npr.: “čakanje ob prihodu”, “zapleteno izpolnjevanje obrazcev”, “na obali je več ponudnikov najprej zavrnilo vavčer, saj sezonski obrati niso spadali zraven, teden dni kasneje pa je vse potekalo brez težav”.

Izkušnja večinoma enako dobra s turističnimi vavčerji kot brez teh 

Da bi bili deležni enake kakovosti storitve, tudi če ne bi koristili turističnega vavčerja, meni velika večina sodelujočih. Če je bilo nezadovoljstvo prisotno, pa je bilo argumentirano, saj “da so cene nepričakovano poskočile”, “da je bila v istem hotelu za nastanitev prej enaka cena za polpenzion, po uvedbi vavčerja pa za nočitev z zajtrkom, s hrano so zelo varčevali”.

A vsaka slaba izkušnja šteje 

Kljub večinskemu zadovoljstvu so bile nekatere izkušnje tako slabe, da se sodelujoči  v izbrano nastanitev ne bi več vrnili: “Prej smo bili tam trikrat, vendar mislim, da tokrat pa zadnjič!” To potrjuje, da se gostov ne sme podcenjevati in kako pomembna je konsistentna kakovost storitve. Zato podjetja, ki se tega zavedajo, kakovost svojih storitev preverjajo tudi s pomočjo navideznega nakupovanja. S tem lažje zagotavljajo, da je vsaka izkušnja dobra in sporočajo vsakemu gostu, da je pomemben ter dragocen, pa naj bo to z uveljavljanjem turističnega vavčerja ali ne.

 

Članek pripravili: Majda Rak in Maja Štefan