Pogosta vprašanja

 
Pripravili smo kratke odgovore na najpogostejša vprašanja, ki nam jih postavljajo kandidati za navidezne kupce. Če med njimi ne boste našli odgovora na svoje vprašanje, nam pišite na info@temidia.com.

Kdo lahko postane navidezni kupec?

 
Vsak, ki izpolnjuje naslednje minimalne kriterije:

 • je star vsaj 19 let
 • je zanesljiv in spoštuje dogovorjene roke in navodila
 • ima dober spomin, občutek za podrobnosti in je diskreten
 • se zna dobro pisno izražati in podrobno opisati situacijo
 • se je sposoben vživeti v vlogo drugega kupca
 • ima reden dostop do e-pošte in je računalniško pismen
 • je fleksibilen in dobro mobilen

Kakšno je delo navideznega kupca?

 
Navidezni kupec za opravljanje svoje naloge dobi natančna navodila – koga, kdaj in kako mora kontaktirati (osebno, po telefonu ali preko e-kanalov), za kaj se mora zanimati in na katere vidike storitve mora biti še posebej pozoren. Pri opravljanju naloge se mora obnašati kot običajna stranka, pri tem pa mora pozorno, a diskretno spremljati vse vidike, o katerih mora poročati. Takoj po opravljenem stiku mora svoje ugotovitve vpisati v vprašalnik.

Koliko časa je potrebnega za izvedbo naloge?

 
Samo ocenjevanje običajno traja od 10 do 30 minut, včasih tudi več – odvisno od dejavnosti, ki jo ocenjujemo in zahtevnosti naloge. Pred izvedbo naloge pa morate prebrati navodila in se seznaniti s scenarijem in vprašalnikom. V primeru zahtevnejših nalog pa vas tudi pokličemo, da nalogo in pričakovanja še dodatno pojasnimo. Včasih je k temu treba prišteti še pot do lokacije ter seveda čas za poročanje preko spleta, ki običajno traja 10 do 30 minut.

Katera 'orodja' kot navidezni kupec potrebujem?

 
Ključna sta stalen dostop do interneta, ker poročanje poteka preko spletne aplikacije, in e-pošta, ki jo morate redno spremljati, saj gre za naš najpogostejši kanal komunikacije. Pogosto potrebujete tudi fotoaparat (lahko na telefonu) ali možnost skeniranja, da nam lahko posredujete slike gradiv, ki jih prejmete (npr. računov, vizitk, ponudb).

Ali je navidezno nakupovanje redna zaposlitev?

 
Ne, gre za obliko honorarnega ali dopolnilnega dela, sam obseg dela pa je v osnovi odvisen od vašega časa in fleksibilnosti, geografskega področja, na katerem ste pripravljeni delati in razpoložljivosti nalog na vašem območju. Na količino dela lahko vplivajo tudi vaše izkušnje in kakovost vašega že opravljenega dela, zahteve in omejitve naših naročnikov ter število navideznih kupcev v vašem kraju.

Kako začnem sodelovati z vami?

 
Koraki za vzpostavitev sodelovanja so naslednji:

 • prijava – vaš intereres za sodelovanje in osnovne informacije o vas
 • testni obisk – izvedba z namenom, da ugotovite, ali vam delo ustreza
 • povratne informacije o testnem obisku – ocenimo, kako dobro in objektivno znate opisati nakupno izkušnjo
 • podpis pogodbe in MSPA kodeksa za navidezne kupce – s kupci, ki s testnim obiskom izkažejo, da izpolnjujejo naše standarde
 • delo na projektih – odvisno od potreb naših naročnikov in kakovosti opravljenega dela

Ali moram sprejeti vsako nalogo?

 
Ne. Sodelovanje potrdite samo v primeru, če boste nalogo res lahko izvedli v rokih in če se identificirate s predvidenim pristopom in scenarijem. Zelo pomembno je tudi, da nas v primeru, da ste nalogo sprejeli, pa je ne morete opraviti, o tem čim prej obvestite, da lahko poiščemo drugega navideznega kupca.

Ali moram nalogo izvesti na točno določen dan in ob točno določeni uri?

 
Običajno dobite opredeljeno obdobje nekaj dni, v katerem morate opraviti nalogo in okviren čas izvedbe ocenjevanja. Včasih pa je natančno opredeljeno, kateri dan in ob kateri uri je treba opraviti ocenjevanje, tako da morate pred sprejemom naloge razmisliti, ali jo boste takrat res lahko opravili. Zanesljivi kupci, ki dobro opravijo svoje naloge, imajo prednost pri dobivanju novih zadolžitev.

Kako je s plačilom?

 
Za vsako nalogo je vnaprej opredeljeno, kakšno je plačilo in kateri drugi stroški so pokriti (npr. nakup izdelkov). Honorarje izplačujemo na različne načine, odvisno od vašega statusa. O tem se individualno dogovorimo pri urejanju formalnosti po uspešno opravljenem testu.

Kako je z etičnimi vidiki?

 

Temida je članica Mystery Shopping Professionals Association (MSPA) in deluje v skladu s strokovnimi in etičnimi načeli združenja. Tudi od svojih navideznih kupcev pričakujemo njihovo spoštovanje, zato so sestavni del naše pogodbe, pogledate pa si jih lahko na naslednji povezavi.

Kako postati navidezni kupec? (dnevnik navideznega kupca)

Petek, 7. 8.

Danes sem od sodelavke izvedel zanimivo informacijo. V podjetju Temidia iščejo nove sodelavce za delo navideznega kupca. Navdušeno mi je pripovedovala, da gre za zanimivo honorarno, občasno delo, sploh če rad nakupujem. Pa sem ji odvrnil, seveda, to pa zagotovo. Pojasnila je, naj za več informacij pogledam na spletno stran www.temidia.com. No, res sem si po večerji vzel čas ter prebral, da moraš biti star vsaj 19 let, biti zanesljiv, z dobrim spominom, da upoštevaš dogovorjene roke, se znaš dobro pisno izražati, si se sposoben vživeti v vlogo drugega kupca, si fleksibilen, uporabljaš računalnik in e-pošto. Kar precej zahtev. Ampak vse to sem jaz! Juhu! Zapomnil sem si, da si lahko naloge izbiram sam, da se dogovorimo o terminih ter v naprej izvem glede plačila (ki je odvisno zahtevnosti naloge). Našel sem informacijo, da naj kandidati pošljejo prijavo na info@temidia.com. Sicer je sedaj že pozna ura, a bi res rad tole čimprej opravil. Takole, ravnokar poslano …

Ponedeljek, 10. 8.

Danes sem na e-mail prejel odgovor na mojo prijavo. Dobil sem še nekaj več informacij o navideznem nakupovanju. Dodana so navodila za izvedbo testnega obiska, ki ga potem pri Temidii ocenijo. Izvedel sem, da je testni obisk namenjen temu, da se posameznik preizkusi, ali je to delo zanj ustrezno. Tole mi ne bo predstavljalo težav, le večkrat si moram prebrati, da bom točno vedel, na kaj moram biti pozoren. Občutek imam, da če se ne bom dobro pripravil, bom potem kaj pozabil ter ne bom mogel odgovoriti na vprašanja. Napisano je, da se testni obisk izvede ali v tehnični ali pohištveni prodajalni. Ker nam naš televizor že nekaj časa nagaja, se bom kar za tega zanimal. S tem bom dobil tudi koristne informacije zase, hkrati bom pa še bolj prepričljiv. Ne smem pozabiti, da moram obisk izvesti ter poslati poročilo v roku 5 dni. Saj bo šlo, za vsak slučaj si nastavim še opomnik.

Četrtek, 13. 8.

Danes sem si vzel čas in se odpravil na testni obisk. Zelo zanimiva izkušnja. Preden sem šel v prodajalno, sem še vse enkrat prebral. V prodajalni sem bil približno 30 minut. Prodajalec se je zelo potrudil, podal veliko informacij, tako da že kar resno razmišljam, da bi kupil predstavljeni televizor. Ne vem pa, če se bo žena strinjala s tem … Ko sem vpisoval odgovore na vprašanja, sem se potrudil in pisal čimbolj natančno, opisno, pravilno. V odgovorih sem poskusil zajeti čim več informacij, ki sem jih pridobil od prodajalca. Verjetno mi je tu in tam kakšna vejica ušla, a saj to ne bo odločilno vplivalo na oceno, vsaj upam … Še enkrat vse skupaj preberem, nato pa pošljem.

Ponedeljek, 17.8.

Danes sem se zelo razveselil, saj me je na e-mailu čakalo obvestilo, da so v Temidii moje odgovore iz testnega obiska pregledali ter da sem prejel oceno 4. To pomeni, da sem postal njihov sodelavec – navidezni kupec, le še formalnosti moram urediti. Napisali so mi tudi, kaj bi pri testnem obisku lahko izboljšal in na kaj naj bom pozoren pri naslednjih obiskih. Da moram bolj paziti na to, da sem objektiven. Najprej nisem vedel, kaj mislijo s tem. Ko sem pa še enkrat prebral moje odgovore, sem si rekel, da bi prodajalca res lahko bolje opisal in da bi bolj natančno pojasnil situacijo v trgovini, ki je vplivala na to, da sem moral nekaj časa čakati. Naslednjič moram paziti tudi na to, da pri posameznem vprašanju napišemo tisto, po čemer sem vprašan. Informacije so se večkrat ponavljale, določene stvari pa res niso bile dobro pojasnjene … Verjamem, da se lahko se izboljšam in se naslednjič bolj potrudim. Poleg rezultatov testnega obiska so mi iz Temidie poslali tudi pogodbo in etična načela oz. MSPA kodeks navidezne kupce. Dobro moram prebrati ter nato podpisati in poslati nazaj na Temidio. To delo si pustim za jutri …

Torek, 18. 8.

Natančno sem prebral pogodbo in MSPA kodeks za navidezne kupce. Na pogodbo sem vpisal zahtevane podatke ter podpisano poskeniral. Jo bom kar po e-mailu vrnil Temidii skupaj s podpisanim kodeksom. Sedaj mi je še bolj jasno, zakaj je pomembno, da sem maksimalno objektiven, pošten, pravičen in da varujem podatke.

Sreda, 19. 8.

Postal sem navidezni kupec! Formalnosti sem uredil, iz Temidie so mi potrdili, da so vse prejeli ter me obvestili, da sem se s tem pridružil njihovi ekipi. Presenečen sem bil, koliko aktivnih navideznih kupcev imajo. Prejel sem tudi nekaj dodatnega gradiva v pomoč. Vsekakor sem bil najbolj vesel povabila k sodelovanju v projektih. Komaj čakam, da se prijavim na prvi zaresen navidezni obisk! Menda bo prva priložnost kmalu. Povabili so me k spremljanju njihovega Facebook profila in objav na spletni strani, vsak mesec pa mi bodo pošiljali še Novičke.

Katera navodila o preventivi proti Covid-19 moram upoštevati v času navideznega obiska?

Pri izvedbi navideznega obiska je potrebno ravnati v skladu s pravili, ki veljajo v državi in ki jih ima posamezna poslovalnica glede preventive COVID-19. Pričakujemo, da obisk izvedete odgovorno, samozaščitno, v skrbi zase in za zaposlene, s katerimi boste imeli kontakt.

PRED OBISKOM

– Obiska ne smete izvesti, če imate vročino ali zaznate drug simptom, ki je značilen za COVID-19.
– Priporočamo, da obisk izvedete v terminu, ko ni pričakovati večje gneče.
– Obisk bo potekal dlje časa zaradi preventive pri vstopanju ter čakalnih vrst (ohranjanje ustrezne distance).
– S sabo imejte samo najnujnejše stvari, da se izognete dotikanju ter s tem prenosu okužbe.
– Ne pozabite vzeti s seboj maske. 

MED OBISKOM

– Ravnajte preventivno (nošenje maske, razkuževanje rok pred in po obisku, socialna distanca).
– Če je možno, za plačilo uporabite plačilno kartico.
– Izogibajte se ne nujnemu dotikanju predmetov (kljuke, stopniščne ograje, pisala, vzorčki, ekrani na dotik, vaš mobitel …).
– Ustrezna higiena pri morebitni uporabi toalete. 

PO OBISKU

– Če se je pri obisku zgodila posebna situacija, v kateri ste se počutili manj varno (zaradi različnih razlogov, npr. zaposleni ali kupci niso upoštevali distance …), to napišite v poročilo oz. nam sporočite na mail.
– V primeru, da zbolite za COVID-19, nam javite, da preverimo, v katerih projektih ste sodelovali zadnjih 14 dni.

Ostanite zdravi!

Kakšno je delo navideznega kupca? (Intervju z navideznim nakupovalcem Milanom)

Kako dolgo ste že navidezni nakupovalec?
Navidezni nakupovalec sem že skoraj tri leta.

Kaj je bilo tisto, kar vas je pritegnilo?
Menim, da gre za splet različnih okoliščin. Najprej to, da sem moral takoj po izpolnitvi pogojev v pokoj. Naslednja stvar je bila predstavitev dela navideznega nakupovalca s strani prijatelja in nekdanjega sodelavca.

Kaj je razlog, da to delo po tolikih letih še vedno opravljate?
Še vedno se počutim dovolj vitalnega, pa še kakšen zaslužek prav pride. Ljudje pač ne želimo biti nekoristni na starejša leta.

Ali v teh letih, ko ste navidezni nakupovalec, opažate kakšne spremembe pri svojem delu?
Kar nekaj sprememb sem opazil. Najprej bi omenil te pri sebi. Sicer je bilo že moje delo v službi takšno, da sem moral opazovati. Tega se navadiš tudi tukaj in mogoče sem v zvezi z nakupovanjem na določene zadeve začel drugače gledati. Tudi če kupujem zase, poskušam dobiti najugodnejšo ceno. Po drugi strani pa sem opazil mnogo sprememb pri prodajalcih, saj sedaj pogosteje slišim, da mi prodajalec ob odhodu zaželi lep dan, čeprav npr. nisem opravil nakupa.

Kaj pa v dejavnostih, ki jih obiskujete pri navideznih obiskih, opažate spremembe?
V marsikaterem podjetju je prodajalcev vedno manj, vendar si vzamejo dovolj časa in pomagajo poiskati najboljšo rešitev. Dejstvo pa je, da moramo kupci na ta račun včasih počakati na svetovanje, kar pa marsikomu ni ravno všeč.

Kakšni ste pri delu/izvajanju navideznih obiskov – kako bi se opisali?
Najprej bi rekel, da sem se navadil opazovati že med opravljanjem svojega dela v rednem delovnem razmerju in to svojo lastnost oz. sposobnost uporabljam pri delu navideznega nakupovalca. Že moji podrejeni so mnogokrat povedali, da pridem ob pravem/nepravem trenutku in da vidim tudi tisto, česar ne bi rabil.

Ali ste imeli pri delu kakšno posebno, zanimivo izkušnjo?
Kakšnih težav še nisem imel, čeprav sem skupno opravil že blizu 300 obiskov. Zanimiva izkušnja je bila, ko sem bil na 3-dnevnem ocenjevanju hotelskih storitev v tujini. Vse tri popoldneve sem moral pisati zapisnike, bilo jih je skupno 18 in to v tujem jeziku, za razliko od žene, ki pa je lahko ta čas uživala 😊.

Kakšen nasvet bi podali drugim navideznim nakupovalcem?
Pri svojem delu moramo dobro opazovati, biti moramo človeški, seveda pa tudi realni in objektivni, kajti marsikaj je mogoče preveriti preko kamer.

Katero lokacijo/dejavnost bi najraje obiskali kot navidezni nakupovalec, pa je še niste imeli priložnost obiskati?
Zanimalo bi me še kakšno ocenjevanje hotelskih storitev, v kakšnem južnem delu Hrvaške, ampak v času po koroni.

Za na konec še bolj lahkotna tema: Kako najraje preživljate vaš poletni dopust?
Kot lastnik manjšega stanovanja na obali lahko rečem, da je morje v poletnih mesecih moj drugi dom, uživam v sprehodih po starih ozkih ulicah, prav tako si večkrat privoščim sprehode do sosednjih obalnih mest. Ni lepšega kot posedanje zvečer v lokalu tik ob morju.

Kakšno je delo navideznega kupca? (Intervju z navidezno nakupovalko Tatjano)

Kako dolgo ste že navidezna nakupovalka?
Navidezna nakupovalka sem bila prvič že v srednji šoli. Takrat je prijatelj postal poslovodja trgovine z oblačili in je želel preveriti svoji prodajalki ter me je prosil za pomoč. Izkazalo se je, da mi nobena od njiju ni znala prodati oblačil, primernih moji postavi. Zanimiva izkušnja. To delo opravljam vse do danes, torej že kar nekaj let.

Kaj je bilo tisto, kar vas je pritegnilo?
Zelo rada spremljam svojo okolico in kaj se v njej dogaja ter ljudi in njihovo ravnanje. Zato mi je delo navidezne nakupovalke pisano na kožo, v tem delu uživam in poleg še nekaj malega zaslužim.

Kaj je razlog, da to delo po tolikih letih še vedno opravljate?
Vedno znova mi to delo predstavlja določen izziv, da podrobno opazujem okolico in ljudi, si zapomnim čim več detajlov, se urim v spretnosti komuniciranja, zastavljanju vprašanj in natančnem poslušanju odgovorov. Poleg tega je tudi dobrodošla sprememba vsakdana.

Ali v teh letih, ko ste navidezna nakupovalka, opažate kakšne spremembe pri svojem delu?
Seveda, kupci smo postali vse bolj zahtevni, že pred vstopom v prodajalno si na različne načine pridobimo veliko informacij. Temu se prilagajajo tudi trgovci, ti morajo imeti vse več znanja o izdelkih, ki jih prodajajo, da zadostijo zahtevam kupcev. V današnjih časih biti dober trgovec ni enostavno. Tudi vprašalniki, ki jih izpolnjujemo navidezni kupci, postajajo vse obsežnejši.

Kaj pa v dejavnostih, ki jih obiskujete pri navideznih obiskih, opažate spremembe?
Danes se za najem navideznih kupcev odloča vse več prodajaln s tehničnim blagom, pohištvom in opremo za dom, avtomobilski saloni vključno s servisnimi storitvami. V preteklosti pa so prevladovale prodajalne s tekstilnimi izdelki.

Kakšni ste pri delu/izvajanju navideznih obiskov – kako bi se opisali?
Vedno poskušam biti zelo objektivna in se osredotočam na trenutni obisk, ne glede na izkušnje iz morebitnih preteklih obiskov. Sem zelo natančna in dosledna, obisk izvedem vedno dobro pripravljena.

Ali ste imeli pri delu kakšno posebno, zanimivo izkušnjo?
Teh je bilo kar nekaj. Pred časom mi je prodajalec v trgovini s pohištvom želel pokazati razporeditev polic v notranjosti omare. Ko je odprl vrata omare, ta niso bila dovolj pritrjena in so padla. Oba sva jih v refleksu lovila, da niso padla na tla in se poškodovala. Prodajalcu je bilo zelo nerodno in se mi je opravičeval, na koncu pa sva se oba prisrčno nasmejala.

Kakšen nasvet bi podali drugim navideznim nakupovalcem?
Pred obiskom prodajalne dobro »naštudirajte« scenarij in si zapomnite vprašanja, to vam potem olajša sam obisk, saj točno veste, na kaj morate biti pozorni, katera vprašanja morate zastaviti. Odgovore vnesite čim prej po obisku prodajalne, ko je spomin še najbolj svež.

Katero lokacijo/dejavnost bi najraje obiskali kot navidezna nakupovalka, pa je še niste imeli priložnost obiskati?
Že dolgo nisem imela priložnosti kot navidezni kupec obiskati kakšne gostilne ali hotela, bi bilo vsekakor zanimivo.

Opozorite nas na dobre in slabe izkušnje, s katerimi se srečujete na prodajnih mestih, pri ponudnikih storitev, v klicnih centrih ipd. Veseli bomo sporočila na info@temidia.com.

KONTAKT

Temidia, d.o.o.
Zagrebška cesta 25
2000 Maribor

Epošta: info@temidia.com

Telefon za naročnike: +386 41 643 222
Telefon za navidezne kupce: +386 51 341 339

IBAN: SI56 0208 3026 2518 450 pri NLB d.d.
ID za DDV: SI64619427
Matična številka: 3441261000